Service format – Brochures
Heeft u last van bloedend of terugtrekkend tandvlees? Heeft u het idee dat uw tanden los staan? Of heeft u een aanhoudende slechte adem? Wij kunnen u helpen. Wacht niet te lang en neem contact op met uw tandarts voor een consult met onze parodontoloog.
Parodontolgie
Parodontologie is een medisch specialisme binnen de tandheelkunde dat zich richt op de steunweefsels van de tanden en kiezen: het kaakbot, het tandvlees en het ligamentum parodontale. In de parodontologie legt men zich toe op het behandelen van tandvleesontsteking (gingivitis) en parodontitis en het corrigeren van defecten na genezing hiervan.
Doordat tanden en kiezen niet goed genoeg gepoetst worden ontstaat tandplaque (het stroeve laagje wat je op je tanden voelt). De bacteriën in de plaque zorgen ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken. De beginvorm van deze ontsteking noemen we gingivitis; het tandvlees is dan rood, gezwollen en bloedt gemakkelijk. Dit is de makkelijkste manier om zelf vast te stellen dat er iets mis is, want in dit stadium zijn de symptomen over het algemeen moeilijk herkenbaar.
Parodontitis
Hoe merk ik dat ik parodontitis heb?
Bij ontstoken steunweefsel (parodontitis) kan het tandvlees rood, gezwollen en slap zijn. Het kan gaan bloeden bij aanraking, bijvoorbeeld bij het poetsen of bij het eten. Veelal treedt na verloop van tijd terugtrekking van het tandvlees op.
01. Waarom moet ik deze ontstekingsziekte (parodontitis) laten behandelen?
Uw tandvlees vormt de basis voor een goed en gezond gebit. Indien u uw tandvlees niet laat behandelen gaat uw ontsteking (parodontitis) steeds verder. Parodontitis is een sluimerend proces en kan lange tijd aanwezig zijn zonder opgemerkt te worden. Deze ontstekingsziekte kan uw algemene gezondheid schaden.
02. Is deze ontstekingsziekte (parodontitis) besmettelijk?
Patiënten met parodontitis moeten er rekening mee houden, dat bepaalde soorten bacteriën in de mond overdraagbaar zijn naar zowel de partner als het kind. Of deze besmetting tot parodontitis zal leiden is sterk afhankelijk van het individu en de vatbaarheid. Ook hier loopt u een verhoogd risico en is een regelmatige screening van het tandvlees ons advies.
03. Is er een relatie tussen de ontstekingsziekte (parodontitis) en roken?
Roken heeft een negatief effect op het tandvlees. Tijdens het roken worden schadelijke stoffen (zoals nicotine) deels opgenomen in het tandvlees. Met name de nicotine remt de natuurlijke afweer en vermindert een goede doorbloeding. Hierdoor ziet het tandvlees bleker en wordt de ontsteking vaak pas later ontdekt. Het resultaat van de behandeling bij rokers is doorgaans minder stabiel en succesvol en blijft daardoor meer zorg vragen.