preloader
Zwaansvliet 5 Amsterdam

Mondhygiëne

Mondhygiëne

Een gezonde mond en een mooi gebit beginnen bij preventie. Onze mondhygiëne behandeling is vooral gericht op het voorkomen van cariës (gaatjes) en tandvleesproblemen.

Mondhygiëne

Veel problemen in de mond ontstaan door tandplak op en tussen de tanden en kiezen. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën. Niet verwijderde tandplak kan tot tandsteen verkalken en tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Door middel van een goede mondhygiëne kunt u de kans hierop verkleinen.

Mondhygiënist of de paro preventie-assistent

Naast de manieren waarop u zelf kunt zorgen voor een goede mondhygiëne, draagt een bezoek aan de mondhygiënist of de (paro) preventie-assistent ook bij aan een gezonde mond. Waar de tandarts het gebit onderzoekt en diagnoses stelt, hebben de mondhygiënist en de (paro) preventie-assistent extra kennis over het gezond krijgen en houden van de mond. Zij reinigen het gebit grondiger dan de tandarts en richten zich op het voorkomen en behandelen van tandvleesontstekingen. Onze mondhygiënisten en (paro) preventie-assistenten helpen u graag verder.

Airflow Behandeling

De Airflow is een apparaat waarbij met water en hele fijne zoutkorreltjes plak en aanslag verwijderd wordt. Vroeger bestond dit ook al wel, maar waren de korreltjes veel grover. Voorheen kon hierdoor het tandvlees kapot gaan. Ook konden tanden heel gevoelig worden. Nu de poeder in het water heel fijn is, treden er geen beschadigingen meer op. Het is nu zelfs het meest veilige apparaat dat er is. Het kan zelfs op implantaten en onder het tandvlees gebruikt worden. Doordat het de groei van bacteriën verstoord, kan het tandvlees er extra goed door opknappen.

Met de EMS Airflow is het mogelijk om vrijwel alle soorten aanslag (door roken, thee, koffie, wijn etc) te verwijderen van tanden en kiezen. Dit allemaal zonder het gebit te beschadigen of gevoeligheid te veroorzaken.

Een goede mondhygiëne, waar begin ik mee?

Voor een gezonde mond is het belangrijk om regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan. Maar ook thuis kunt u op diverse manieren zorgen voor een goede mondhygiëne.
01. Poetsen
Poets tweemaal per dag minimaal twee minuten zorgvuldig uw tanden om tandplak en voedingsresten te verwijderen. Kies een tandenborstel met zachte haren. Vooral in combinatie met te hard poetsen kan een harde tandenborstel het tandvlees beschadigen.
02. Tandenborstel of elektrisch
Vraag naar bij uw tandarts wat het beste bij u werkt.
03. Fluoride tandpasta
Gebruik een fluoridetandpasta. Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder gevoelig voor zuren in voedingsmiddelen en dranken.
04. Ragers, tandenstokers of flossen
Met alleen een tandenborstel is het onmogelijk om de bacteriën in de ruimtes tussen uw tanden en kiezen te verwijderen. Hiervoor kunt u ragers, tandenstokers of floss gebruiken. Vraag uw tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent welke methode voor u het meest geschikt is
05. Tong
Achter op de tong kan tongbeslag aanwezig zijn. Tongbeslag bestaat uit bacteriën en voedselresten en kan een slechte adem veroorzaken. Reinig daarom ook regelmatig uw tong. Hiervoor kunt u een tandenborstel of tongschraper gebruiken. Het verschilt per persoon of het gebruik van een tongschraper noodzakelijk is. Vraag uw tandarts of mondhygiënist daarom om advies hierover.
06. Etenswaar en poetsen
Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen geen zure voedingsmiddelen. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Wanneer u direct na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen gaat tandenpoetsen, kunt u de glazuurlaag aantasten.