preloader
Zwaansvliet 5 Amsterdam

Kindertandheelkunde

Een gezonde mond en een mooi gebit beginnen bij preventie. Preventie is vooral gericht op het voorkomen van cariës (gaatjes) en tandvleesproblemen. Dit geldt al helemaal bij onze kleine patiënten.

Op welke leeftijd kan mijn kind naar de tandarts?

Onze specialisten adviseren ouders hun kinderen mee te nemen naar de eigen controle afspraken als deze 2 jaar oud zijn geworden. Op deze manier raakt uw kind op jonge leeftijd al gewend aan de omgeving en de mensen, zodat angst voor de tandarts in zekere mate voorkomen kan worden. Daarnaast is het voor het gebit ook belangrijk dat de tandarts kijkt naar de ontwikkeling van het melkgebit, en in een vroeg stadium afwijkingen kan constateren.

Wanneer moet een kind beginnen met poetsen?

Doorgaans breekt de eerste melktand door tussen de zes en negen maanden. De zorg voor de mondgezondheid van uw kind begint zodra het eerste tandje is doorgebroken. Denk daarbij aan het volgende:
Poets zodra het eerste tandje is doorgebroken zorgvuldig met een speciale kindertandenborstel en gebruik peutertandpasta.
Poets de tanden van uw kind tot het tweede jaar minimaal één keer per dag. Ga vanaf het tweede jaar tweemaal per dag poetsen.
Kids 4

Extra handige informatie als het gaat om onze kleine patiënten

Hieronder vindt u een kleine uiteenzetting van veel voorkomende vragen als het gaat om kindertandheelkunde. Staat uw vraag er niet tussen, neemt u gerust contact met ons op.
01. Wat is fluoride?
Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen voorkomen. Daarom is fluoride belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit. Zorg er echter voor dat kinderen zo min mogelijk fluoride doorslikken. In grote hoeveelheden kan namelijk schadelijk zijn.
02. Wat is zuigflescariës?
Zuigflescariës is een vorm van tandbederf die begint op jonge leeftijd (vanaf 12 – 18 maanden). Het ontstaat kort na het doorkomen van de melktanden. Oorzaak is de langdurige aanwezigheid van suikers in de mond van de baby of peuter. Deze suikers tref je onder meer aan in melkvoeding én in vruchtensap. Zuigflescariës zie je vooral bij peuters die ‘s nachts een flesje meekrijgen als zoethoudertje. Geef geen flesje mee naar bed. Ook niet met melk want ook in melk zit van nature suiker dat tandbederf kan veroorzaken. Stap daarom zo vroeg mogelijk over van een zuigfles op een drinkbeker. De meeste kinderen kunnen al vanaf negen maanden uit een beker leren drinken. Beperk het gebruik van de zuigfles. Vaak kleine beetjes sap sabbelen uit een zuigfles kan het melkgebit op ernstige wijze aantasten. Laat uw kind vanaf 9 maanden uit een beker drinken. Je kan zuigflescariës herkennen door verkleuringen op de bovenste snijtanden. Deze verkleuringen kunnen al snel gaatjes worden. Een behandeling van de tandarts is dan nodig om verdere aantasting te voorkomen maar bij zulke jonge kinderen doen we dit natuurlijk liever niet.
03. Is een elektrische tandenborstel ook geschikt voor kinderen?
Ja, zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan juist leuk zijn voor kinderen. Het draagt bij aan de motivatie om het gebit goed te verzorgen. Ook voor de ouders is de elektrische tandenborstel een handig hulpmiddel. Met de elektrische tandenborstel kunnen ouders makkelijk en goed na poetsen. Begeleid uw kind bij het tandenpoetsen totdat het tien jaar oud is. Dit geldt zowel voor elektrische als gewone tandenborstels.
04. Waar kan ik terecht voor spoed?
U kunt ons ten alle tijden contacten op het nummer 020 618 72 00. Buiten openingstijden kunt u de spoeddiensten van Dental 365 bereiken op het nummer 085 - 051 92 80 of de tandartsspoedpraktijk in het OLVG op 0900-8602.